اکوموزه روستای گلفرج به همت اهالی و اعضای شورای اسلامی این روستا در سال 1392 شروع به فعالیت نموده و گونه های مختلفی از فسیل های منطقه از جلمه براکیوپودها، سفالپودها، گاستروپودها، کرینوئیدها و مرجان ها در آن نگهداری می شوند. اسناد تاریخی، عکس هایی از طبیعت و اشیای تاریخی، بخش هایی دیگر از موزه را به خودش اختصاص داده است.

موقعیت روستای گلفرج

منطقه آزاد ارس در شمالغرب کشور همجوار رودخانه ارس و جمهوری های آذربایجان، ارمنستان و جمهوری خودمختار نخجوان با دارا بودن روستاهای شگفت انگیز به عنوان یکی از مقاصد طبیعت گردی محسوب می گردد. وجود جاذبه های طبیعی و تاریخی بیشمار در کنار آداب و رسوم مختص مردمان این مناطق ارزش افزوده ای است که موجب جلب سیاحان داخلی و خارجی می گردد. در 18 کیلومتری جنوب غرب جلفا در محور ترانزیتی جلفا- خوی روستای گلفرج با دارا بودن جاذبه های زمین شناسی و تاریخی به عنوان یک مقصد روستا گردی در شمال غرب کشور شناخته شده است.

گلفرج در گذر تاریخ

به روایت اسناد و مدارک موجود، روستای تاریخی گلفرج از سکونتگاه های دیرینه بشر در شمالغرب کشور می باشد. وجود آثار برجای مانده از اقوام کهن به خوبی از سکونت حداقل چهار هزار ساله بشر در این منطقه حکایت می کند. بر پایه اسناد موجود گلفرج منطقه وسیعی است که در این منطقه وسیع تمدن های بزرگی رشد کرده اند که آثاری از آن ها کماکان قابل رویت می باشند. در گورستان و نقاط مجاور گلفرج آثاری از دوره های اسلام میانی به وفور یافت می شوند و بدیهی است این منطقه به دلیل وجود استحکامات طبیعی مکان مناسبی برای سکونت اقوام کهن بوده است.پدیده های منحصر به فرد زمین شناختی باعث شده این منطقه به عنوان بهشت زمین شناسان معرفی گردد.

حیات وحش گلفرج

روستای گلفرج بخشی از منطقه حفاظت شده مراکان می باشد و کمیاب ترین گونه های جانوری و گیاهی در این زیستگاه به حیات خود ادامه می دهند. از گونه های جانوری مهم منطقه می توان به خالص ترین نژاد قوچ و میش، وفور کل و بز در ارتفاعات صعب العبور، پلنگ، گربه وحشی، کرکس، هما، عقاب طلایی، کبک چیل، زاغ نوک سرخ، 14 گونه مار، 6 گونه سوسمار و یک گونه لاک پشت ممهیزدار اشاره کرد. درختان جنگلی گلابی وحشی، رز وحشی و سایر درختان خاردار و رشد کمیاب ترین گیاهان دارویی از دیگر امتیازات زیست محیطی منطقه محسوب می شوند.

ژئو سایت اللی باشی

یکی از نقاط منحصر به فرد در کره زمین بر حسب مطالعات استپانوف(1969) کوه های موسوم به اللی باشی گلفرج می باشد. این منطقه نمایش رسوبات در دوره زمین شناسی مربوط به پرمین و تریاس است که در 1400 متر ضخامت روی همدیگر قرار گرفته اند. بررسی های فسیل شناسی نشان می دهد که در رسوب گذاری دریاهای پرمین و تریاس هیچگونه وقفه ای اتفاق نیفتاده است بطوریکه مرز پرمین با تریاس که در کمتر نقطه ای از جهان به صورت پیوسته دیده می شود در این منطقه کاملاً به صورت پیوسته قابل مشاهده است. به عبارتی گذر از پرمین با تریاس در یک آرامش تکتونیکی و بدون جنبش های کوه زایی بوده است. به همین دلیل مرز بین پرمین با تریاس در فرهنگ چینه شناسی جهانی “اشکوب جلفین” نامگذاری شده است.

اطلاعات مورد نیاز گردشگران:

کارشناس اکوموزه (آقای اسکندر ابدالی): 0914991889